Hiv krijgen, voor veel mensen is het een ingrijpende gebeurtenis.
‘Op mijn dertigste kreeg ik te horen dat ik hiv-positief was. Alles viel weg, mijn toekomst zoals ik me die tot dusver voorgesteld had, verdween. Wat overbleef was het hier en nu.'
De mensen die aan het woord komen in ‘Ik leef posithiv, spiritualiteit en zingeving in de omgang met hiv & aids’ vertellen elk hun verhaal over wat de diagnose hiv of aids met hen deed. Ze vertellen over het verliezen van het leven zoals het vroeger was, het leven dat ze verwacht hadden. Over ziek zijn, de angst om dood te gaan of kwetsbaar te zijn. Over de oordelen in de ogen van andere mensen. Ze vertellen ook over waar en hoe ze de kracht vonden om door te gaan, en over wat het nieuwe leven met hiv hen bracht. Een aantal van hun verhalen vind je in verkorte vorm terug onder ‘levenskracht’ op deze website.
Hoe is het voor jou om te leven met hiv?
Ben jij je ook af gaan vragen wat er nou echt belangrijk is? Lukt het jou een leven met hiv te leiden waar je tevreden over bent, waar je trots op bent, waarvan je geniet? Waar doe je het allemaal voor, en heb je je leven daar voldoende op ingericht?
Leven met hiv vraagt van je dat je steeds opnieuw antwoord vindt op deze vragen. Als je werkgever dwarsligt, als je op zoek bent naar een nieuwe partner, of twijfelt of je die nog wel zult vinden, als je met je kinderen je hiv wilt bespreken maar nog steeds niet durft, als je uitkering weer niet genoeg is, als je weer een herpesinfectie krijgt, als je CD4-cellen ineens lager zijn dan anders, als een vriend met hiv overlijdt, als je bang bent om oud en gebrekkig te worden, op de zoveelste sterfdag van je partner, en in nog veel meer andere situaties.
Waar je ons onderweg ook tegenkomt (op deze site, via je hiv-consulent/e, tijdens de lunch in hiv-café Amsterdam, aan de telefoon, op Wereld Aids Dag of Aids Memorial Day of een andere activiteit voor mensen met hiv/Aids), we lopen graag een stukje met je mee. Als het goed met je gaat, maar ook als het lastige tijden zijn.
Je mag ons altijd mailen, bellen of langskomen.
Online
Een gemakkelijk eerste contact kan via de mail. Via de mail ben je ook anoniem. Je hoeft ons geen persoonlijke gegevens te geven. Je kunt zelfs een mailadres aanmaken speciaal voor het contact met ShivA.
Die anonimiteit kan ook een nadeel zijn. We zien elkaar niet, dat heeft iets onpersoonlijks. Dat hoeft een goed gesprek overigens niet in de weg te staan!
Een mailbox is 7 dagen per week, 24 uur per dag open. Je kunt ons dus helemaal op je eigen tijdstip je eigen verhaal vertellen. En wij reageren ook op onze eigen tijd, als het rustig is. Als je ervoor gaat zitten om iemand te schrijven, over je eigen leven, belevenissen en vragen, gaat je aandacht vanzelf naar binnen. Dat kan helpen om op te schrijven waar het echt om gaat, wat je echt bezighoudt. Op die manier wordt mailen een manier van je bezinnen en kan het heel goed werken.
Mail ons via:
Telefonisch
Praten over de telefoon betekent dat je je eigen tijd kan kiezen om ons te bellen. Als het thuis rustig is, als er niemand meeluistert, juist als je het nodig hebt. Je zit in je eigen omgeving, je hoeft niet te reizen, en als de kosten voor het telefoneren te hoog zijn, vraag je gewoon of we je terugbellen. Dat doen we. Je blijft net zo anoniem als je zelf wilt, je hoeft ons niet te vertellen wie je precies bent, als je dat niet wilt.
Wij zitten in Amsterdam, mensen met hiv wonen verspreid over het hele land. Daarom zitten we vaak aan de telefoon.
- Vaste nummer 020-6160460
- Everdien: 06-11840805
- Liako: 06-47227048
- Edmund: 06-39013397
- Anicetas: 06-19983008
- Inga: 06-43778713
Het nadeel is, dat we er niet altijd zijn, en soms ook (lang) in gesprek zijn. We bellen je terug als je het antwoordapparaat inspreekt, en we zullen dan altijd eerst informeren of het schikt. We kunnen ook een tijdstip afspreken waarop wij jou bellen.
Een ander nadeel is dat we elkaar niet met onze ogen zien terwijl we met elkaar praten. Soms is het dan wat moeilijker om elkaar echt te begrijpen.
Bij ons langskomen
Als je in Amsterdam woont, of er graag een keer naar toe gaat, kan je ook langskomen. Gewoon, als je in de buurt bent om even dag te zeggen en bij te kletsen. Op maandag tot en met donderdag zijn we meestal wel op kantoor. Als je echt over iets door wilt praten, maken we een afspraak. We zitten dan of in ons kantoor, of in ons kleurenkamertje of we gaan samen naar en café in de buurt als je dat prettiger vindt.