een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Mijn lichaam

DSCF0661Het voelde alsof mijn lichaam vies was. Ik was er vies van, stond uren onder de douche. Ik was panisch over mijn eigen bloed, tranen, wat dan ook. Mijn vriend mocht me niet meer aanraken, ik kon het niet verdragen.

Wat ik het moeilijkst vond was dat mijn lichaam veranderde. Ik heb die vetverplaatsing, die bij de eerste medicijnen hoorde. Het is moeilijk om mezelf weer als aantrekkelijk te kunnen beleven. Als ik in een spiegel kijk, denk ik altijd aan hoe ik er vroeger uitzag.

Een rare afstand tussen jou en je lichaam. Bij mensen met hiv komt het vaak voor. En tegelijkertijd wil je graag dat dat lichaam zo gezond mogelijk blijft, en voor jou blijft werken zoals het altijd gedaan heeft. Ergens in je leven met hiv is het zaak weer goede vriendjes te worden met dat lijf van je. Het draagt je tenslotte al je leven lang, maakt dat je kunt zien, horen, voelen, bewegen, genieten. Wil jij de eerste stap zetten, om het contact te herstellen? Schrijf je lichaam dan eens een brief

Bewegen

Bewegen is een belangrijke toegangspoort tot plezier, genot, je prettig voelen. Het helpt zelfs heel concreet tegen depressieve gevoelens. Sporten, dansen, wandelen, fietsen, hardlopen, tuinieren noem maar op!

Een jaar of tien geleden werkte ik in Amersfoort. Mijn vader kreeg in die tijd een herseninfarct, en overleed. Ik vond van mezelf dat ik moest blijven werken. Maar mijn leidinggevende vroeg aan mij wat ik nodig had. Mijn antwoord was: ik wil lopen. Dat heb ik gedaan, urenlang, wekenlang. Ik kwam tot rust in de natuur.
Een paar jaar later is diezelfde leidinggevende overleden, aan kanker. Hij was net iets jonger dan mijn vader. Twee jaar daarna kreeg ik zelf de diagnose hiv. Ik werd ziek, kreeg ontslag. Wat ik heb geleerd van mijn leidinggevende is dat je in beweging moet blijven. Fietsen, wandelen, reizen, in de natuur zijn. Zo kom ik eroverheen. Ik besef dan, als ik op een berg sta: dit kan ík allemaal nog doen. Ik heb mensen om me heen verloren aan andere ziektes. En ik leef nog steeds.

Yoga

Dat je lichaam verband houdt met hoe je zin kunt ervaren is al eeuwen bekend. Yoga is één van de manieren om via je lichaam je bestaan in evenwicht te brengen. We doen niet voor niets aan yoga, meditatie en massage tijdens onze retraites! Hier vind je bijvoorbeeld een aantal gemakkelijke yoga-oefeningen die je zonder veel moeite thuis kunt doen. Je kunt tegenwoordig ook gratis yoga-apps downloaden voor op je smartphone. Speciaal voor mannen met hiv organiseert Poz&Proud een yoga groep in Amsterdam.

Of volg deze filmpjes die onze collega Marjolein speciaal voor ShivA heeft opgenomen:

Meditatie

In meditatie komen lichaam en geest samen. Door aandacht aan je lichaam te geven breng je je geest tot rust. Je kunt mediteren met de klank van je stem, met muziek in je oren, door iets te bekijken, heel aandachtig een werkje met je handen te doen, door je ademhaling te volgen of aandachtig te lopen, stap voor stap. Je kunt overal meditatiecursussen volgen, vanuit allerlei levensbeschouwelijke tradities.
Een leuke laagdrempelige en populaire nieuwe vorm van meditatie is mindfulness. Deze aandachtstraining is losgekoppeld van de spirituele tradities waarin meditatietechnieken ontwikkeld zijn. Hier vind je een aantal mindfulness oefeningen online. Er zijn ook allerlei meditatie apps.

Massage

Als je aandacht aan je lichaam wilt geven, is ook massage een aanrader. Alleen al het aangeraakt worden werkt: je aandacht wordt naar dat stukje van je lijf geleid, dat de ander uitkiest om jou aan te raken. Pijnlijke en stijve plaatsen krijgen extra aandacht, worden losgemaakt. Je hoeft alleen maar te gaan liggen en de massage te ontvangen. Massage is er in soorten en maten, en kan allerlei werkingen hebben. Tijdens onze retraites geeft Marjolein Annegarn massages.

Vrijen

Met liefdevolle aandacht aangeraakt worden, vastgehouden, gekoesterd, gestreeld. Als er iets kan helpen in het contact maken met je lijf, is het wel vrijen met iemand die je lief hebt. Genot is daar deel van, al die heerlijke sensaties op al die plekjes van jouw lijf. Maar er is meer. Het gaat ook om het durven je te laten (aan)raken, om de spanning en de overgave aan het contact van lijf tot lijf, mens tot mens, ziel tot ziel. We zeggen wel eens: body and mind are one. Maar misschien is het wel nog sterker: body, mind and soul are one. Dat kan je ervaren tijdens het vrijen.

Dat intieme contact kan ook onbereikbaar geworden zijn, door allerlei ervaringen, maar ook door hiv. We gaan op deze site nog veel meer over seks schrijven. Over hoe je je eigen seksualiteit als bron van levenskracht kan gaan ervaren. Heb je daar zelf een verhaal over? Dat mag je natuurlijk hier vertellen!

Liever een keer in alle rust stilstaan bij jouw ervaring met je lichaam? Klik op de Zin om door te praten knop!

 

some-english-info