een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Hoe zien ze mij, wie ben ik?

Als je jong bent en hiv oploopt kan je behoorlijk vervelend commentaar krijgen.

“Jij, hiv? Dat is stom zeg, als je dat nu nog oploopt! Jullie doen maar alsof het niks is!”

Misschien heb je dit soort opmerkingen al naar je hoofd gekregen, misschien hoor je het mensen alleen maar denken.
Je hoort het niet alleen van mensen die er gewoon niets van weten. Ook mensen die zelf al langer hiv hebben denken vaak dat jongeren die nu nog hiv krijgen het aan zichzelf te wijten hebben: geen verantwoordelijkheidsgevoel, niet nadenken over consequenties van een hiv-infectie of die onderschatten, gewoon maar doen.
Ze hebben hun beeld van jou al klaar. Maar misschien klopt dat wel helemaal niet.
Of misschien is dit precies zo, zoals je jezelf ook ziet. Je kan jezelf wel voor je kop slaan.

Wie ziet mij écht?

Herken jij jezelf in dat beeld? Of is het voor jou helemaal anders?
Wat je antwoord daarop ook is, met het beeld dat anderen van je hebben zal je moeten leren omgaan: probeer je het te negeren of reageer je er op? Hoe reageer je er dan op?.
Hiv hebben kan je ook laten zien welke vrienden jou écht willen zien, met alles erop en eraan, inclusief hiv. En welke vrienden alleen gaan voor de buitenkant, of wat ze zelf willen zien. De vraag is dan, voor wie jij kiest.

Hoe zie ik mezelf?

Het scheelt als je zelf duidelijk weet hoe je tegen je hiv, en het gegeven dat je geïnfecteerd bent, aankijkt. Als je last hebt van het commentaar van anderen, kan je jezelf deze vragen stellen:

Schaam ik me ervoor, dat ik hiv opgelopen heb? Waarom eigenlijk? Is dat nodig?
Ben ik zelf verantwoordelijk voor mijn infectie, in hoeverre ben ik dat? Hoe erg is dat eigenlijk? Veroordeel ik mezelf?
Kan je gewoon tegen jezelf en alle anderen zeggen: ‘ik heb hiv en dat hoort nu bij mij. Ik leef ermee.’? Bij wie is dat gemakkelijk? Bij wie is dat moeilijk? Waarom? En wat doe ik daaraan?

Eigenlijk gaat het er steeds om dat je zelf weet wie je bent: niet alleen iemand met hiv, meer dan dat! Wie ben jij, wie wil je zijn? Dat is een van de moeilijkst te beantwoorden vragen. Als je hiv hebt, en iedereen denkt te weten wat voor iemand jij bent, kan die vraag bij je gaan leven. Wat is je antwoord?

Als je wilt kan je hierover met ons doorpraten.

Je kunt ook op deze site iets vertellen over je ervaringen met commentaar op je hiv en hoe jij daarmee omgaat.

some-english-info