Wie zijn de mensen achter ShivA? Wie krijg je aan de telefoon als je belt, wie beantwoordt je mailtje? Ons team bestaat uit vijf vaste geestelijk verzorgers die voor je klaar staan. Zij kunnen je ook verbinden aan Positive Sisters en Brothers als je daar voor open staat. Neem je contact op als je de behoefte voelt?
Edmund Owusu
Edmund is geboren in Ghana en komt uit een gezin waar veel gezongen werd. Hij is eerst wiskunde docent geweest en later priester geworden. Hij wilde zijn leven delen met anderen en de wereld in, om veel andere mensen te ontmoeten. Op 3 mei 2014 is hij naar Nederland gekomen. Zo werd hij zelf een migrant. Hij woont nu met drie andere jonge priesters samen in een huis. Edmund heeft een aantal jaren als zeer betrokken vrijwilliger voor ShivA gewerkt en is sinds oktober 2019 in dienst bij ShivA.
Edmund is actief bij ShivA voor de Positive Brothers, een project voor Afrikaanse en Caribische mannen. Je kunt Edmund bereiken via:
Inga Mielitz
Werkt sinds 1996 op het gebied van zingevingsvragen en spiritualiteit bij hiv/aids, eerst als aids-pastor in Rotterdam, sinds 2001 als geestelijk verzorgster en directeur van Stichting ShivA. Inga werkt op dinsdag, woensdag en donderdag. Ze is op die dagen bereikbaar op haar mobiele nummer: 06 4377 8713 of op kantoor: 020 6160 460 en via
Liako Oude Lansink
Liako kun je aan de telefoon krijgen als contactpersoon van de Positive Sisters. Ze werkte als stagiair tijdens haar studie bij ShivA. Sinds juni 2017 is ze in dienst getreden. Liako was zelf al langere tijd Positive Sister en begeleidde Afrikaanse vrouwen die nieuw te horen krijgen dat ze hiv hebben. Nu ondersteunt ze andere Positive Sisters (er zijn er 45) bij hun contacten met nieuwe vrouwen in het hele land. Je kunt een prachtig filmpje bekijken over hoe zij heel open met haar hiv omgaat. Je kunt Liako bereiken via
Everdien Hagen
Everdien is al heel lang bekend met het werk van ShivA. Everdien heeft als dominee gewerkt in Den Haag en daar samengewerkt met mensen met hiv en aids. Ze zette zich in om meer bekendheid te geven aan wat het betekent met hiv te leven. In Den Haag heeft ze gewerkt in een multiculturele wijk en gemerkt hoe leuk en soms ook moeilijk het is om samen te werken met mensen van allerlei herkomsten en achtergronden. De laatste jaren heeft Everdien samen met een vriendin retraites georganiseerd voor overbelaste mantelzorgers. Bij ShivA werkt ze vooral met de Positive Sisters. Daarnaast begeleidt ze samen met Marjolein de retraites. Ze werkt op donderdag en dan kun je haar bereiken via
Anicetas Tangi
Anicetas is een professioneel counselor. Zij coacht de Positive Sisters en de Positive Brothers bij hun matches, organiseert de community bijeenkomsten en verzorgt daar diverse workshops. Tijdens haar opleiding was Anicetas stagiair bij ShivA en voor die tijd was zij zelf Positive Sister. Zij is dus tevens een ervaringsdeskundige. Anicetas komt oorspronkelijk uit Kameroen. Zij wordt blij van haar werk bij ShivA omdat dit sterke mensen die kwetsbaar zijn geworden door wat ze mee hebben gemaakt, weer in hun kracht zet, zodat ze volop kunnen leven. “Het zijn mensen zo als ik, met een migratieverleden, die ver van thuis leven. Met hen vormen we samen een familie.”
Je kunt Anicetas bereiken via
Ondersteunend:
- Miriam Elderhorst: stafmedewerker beleid en fondsenwerving
- Grace Sieberichs: administratieve ondersteuning
- Petra van Straaten: organisator evenementen
Vrijwilligers ShivA
Er werken jaarlijks zo’n 120 vrijwilligers bij ShivA, voor allerlei vaste en losse taken:
- Positive Sisters en Positive Brothers, Afrikaanse en Caribische vrouwen/mannen met hiv, die geïsoleerde Afrikaanse en Caribische vrouwen/mannen met hiv met raad en daad ondersteunen in het leren leven met hiv.
- Vrijwillig(st)ers die bijdragen leveren aan de community-activiteiten voor Afrikaanse en Caribische vrouwen/mannen met hiv, zowel aan het programma voor de volwassenen zelf als aan het kinderprogramma
- Ondersteuning en begeleiding van individuele cliënten
- Fotografie
- Vertaling
- Administratieve en huishoudelijke taken
- Klussen rondom het kantoor van ShivA
- Bestuursleden
Bestuur ShivA
Voorzitter Lode Wigersma was huisarts in Amsterdam 1979 -– 1997 in een praktijk met veel homoseksuele mannen en dus ook veel hiv/aids patiënten. Hij is vele jaren actief geweest in de Aids bestrijding. Onder meer door oprichting van de ‘homogroep gezondheidszorg Amsterdam’ in 1980, de SAD (voor hiv- en soa-voorlichting) en de SOA weekendpolikliniek voor homo’s in de jaren ’80. Tevens was hij actief in de ontwikkeling van het landelijk hiv/aids beleid, in onderwijs en onderzoek bij het AMC en als bijzonder hoogleraar extramurale Aids-zorg vanwege het Aidsfonds.
Van 2000 tot eind 2014 werkte hij bij de KNMG (Koninklijke Nederlandsche Maatschappij tot bevordering der Geneeskunst), eerst als directeur beleid, later als algemeen directeur.
En na pensionering als toezichthouder in de zorg (voorzitter VAV, dagelijks bestuur KAMG, bestuur Federatie voor Gezondheid, voorzitter RvT Flevoziekenhuis, voorzitter RvT Instituut Verantwoord Medicijngebruik, lid RvT Stichting Transparant). Sinds 2022 is Lode voorzitter van het Roze Stadsdorp Amsterdam.
Vice Voorzitter Anne Maljers is directeur-bestuurder van Samenwerkingsverband de Eem en zet zich in voor passend onderwijs voor elk kind. Het bevorderen van kansengelijkheid en mee kunnen doen in gemeenschappen in Nederland en daarbuiten is haar belangrijkste drijfveer. Dat deed zij onder meer in de filantropie, ontwikkelingssamenwerking en internationale samenwerking in het onderwijs.
Penningmeester Jannes Bot was tot zijn pensionering in 2024 coördinerend administrateur bij Stek, stichting voor stad en kerk, een (kerkelijke) maatschappelijk werk instelling met veel raakvlakken met ShivA. Daarvoor werkte hij onder meer bij een accountantskantoor, en heeft in die hoedanigheid twee keer projectcontroles bij ShivA gedaan.
Lid Renée Römkens is criminoloog en oud-Hoogleraar aan de UvA in gender gerelateerd geweld en actief als spreker, auteur en adviseur/consultant. Vanaf de jaren ’80 is zij als wetenschappelijk onderzoeker actief op het terrein van geweld tegen vrouwen (vooral in Nederland, de VS en Zuid Afrika). Binnen de Raad van Europa en de EU bekleedde ze diverse adviesfuncties op dit terrein. Tussen 2012 en 2019 was zij Directeur van Atria, het kennisinstituut voor emancipatie en vrouwengeschiedenis. Vanuit haar expertise over geweld, gender en schending van mensenrechten heeft de kwetsbare positie van migranten en vluchtelingen, en die van vrouwen in het bijzonder, haar aandacht.
Lid Judith Meijer heeft ruim 40 jaar werkervaring binnen de zorgsector en welzijn. De laatste drie jaar was zij bestuurder van het gezondheidscentrum en verpleeghuis op Saba. Sinds haar terugkeer naar Nederland in 2023 werkt zij als adviseur en projectleider en is actief in diverse toezichthoudende functies. Zij zet zich vooral in voor de toekomstbestendigheid en het goed bestuur van ShivA.