een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Mijn lichaam

Mijn lichaam is mijn beste vriendin

Toen ik voor het eerst hoorde dat ik hiv had, vond ik mijn lichaam ineens vies! Daarvoor was ik best trots op mijn lichaam, ik vond dat ik mooie borsten en billen had. Maar daarna niet meer. Als iemand mij aanraakte schrok ik. Alsof mijn lichaam gevaarlijk was geworden!

Wat kan dat schrikken zijn, als je lichaam ineens helemaal anders voelt. Als je je lichaam ineens vies vindt, helemaal niet meer mooi, een verrader. Of gevaarlijk, zoals Ann het hierboven zegt. Hiv krijgen: het overkomt jou, en het overkomt dus ook je lichaam. Jij hebt het er moeilijk mee, je lichaam ook. Je lichaam en jij, jullie horen bij elkaar, je hele leven al, en zolang je leeft blijft dat zo.

Daarom is het ook zo verschrikkelijk als iemand iets ergs met je lichaam doet – te dicht bij komt of je aanraakt terwijl jij hem niet vertrouwt; je slaat of je pijn doet; je dwingt tot seks, terwijl jij dat niet wilt; je besmet met hiv; en zoveel andere afschuwelijke dingen die je kunnen overkomen…. Dat maakt wonden - in je lichaam, maar niet alleen daar, ook in je ziel.

Als je lichaam een wond heeft, verzorg je die. Als je ziel een wond heeft, ja, dan doe je dat ook.

Hoe doe jij dat, goed voor je lichaam zorgen, je lichaam een beetje verwennen? Zorgen dat je lekker ruikt, eens even extra lang en warm douchen met een extra lekkere douchegel? Heerlijk een uurtje plat op de bank in een lekkere oude trui? Dansen? Je mooi optutten? Wat is jouw manier?

Je lichaam is eigenlijk als je beste vriendin: ook in moeilijke tijden kan je op elkaar bouwen. Als jij je lichaam helpt, dan kan je lichaam jou ook weer helpen. Hoe gaat het met jouw vriendschap met je lichaam? Schrijf je lichaam eens een brief! Download een voorbeeldbrief: docx of pdf.

Je lichaam is een tempel van God. Het is de bedoeling dat je daar goed voor zorgt: door het mooi te maken, door je lichaam te laten genieten, met een goede en liefdevolle verzorging. Ook van fijne sex kan je lichaam extra gaan stralen, gloeien en genieten. Zoals je een tempel van God zou verzorgen en beschermen, mag je je eigen lichaam verzorgen en ook beschermen: wie binnen wil komen, moet dat met liefde en respect doen. Als anderen je lichaam iets willen aandoen, dat niet fijn is, hoef je daar niet mee in te stemmen. Alleen als je er zelf zin in hebt. Je lichaam is alleen van jou, en jij bent de tempelwachter.

some-english-info