een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Mijn familie

Weet je nog hoe je voor het eerst hoorde dat je hiv hebt? Misschien dacht je dat je dit geheim nooit aan iemand zou kunnen vertellen, dat je gauw dood zou gaan, dat je geen kinderen zou kunnen krijgen... Had je toen een vriendin of familielid die je getroost en bemoedigd heeft? Dan weet je hoe belangrijk dat is. Of moest je het toen helemaal alleen doen? Dan weet je hoe zwaar dat is. Misschien heb je je zelfs iemand gewenst die je kon vertrouwen en met wie je het erover kon hebben.

Je familie is het belangrijkst in je leven. Voor je familie heb je alles over, en je kunt altijd op je familie terugvallen. Je familie draagt je, en vangt je op als er iets mis gaat.

Zo is dat voor veel Afrikaanse en Caribische vrouwen.

En als je hiv krijgt? Vertel je dat? En hoe dan?

Ik durfde het niet te vertellen aan mijn familie. Ik dacht steeds: dat kan ik ze niet aandoen.... Ik voelde me zo eenzaam. Als ik mijn zus bel, vraagt ze me geld te sturen, omdat mama naar het ziekenhuis moet, en mijn broer heeft geld nodig voor de schooluniformeren van de kinderen. Ze hopen zo op mij, voor de toekomst van de familie. Ik kan niet goed uitleggen hoe het leven hier is, dat ik dat geld gewoon niet heb. Dan kan ik zeker niet vertellen over hiv.

Ik heb het hier al zo moeilijk, en ik heb heimwee, dus die telefoontjes naar mijn familie zijn als een levenslijn. als ik het zou vertellen en ze zouden me afwijzen... of uit de familie stoten... of niet meer met me willen praten... Ik heb het gevoel dat ik dat niet zou overleven...

(Binnenkort kan je hier verschillende ervaringen lezen van vrouwen, over of en hoe ze het aan hun familie verteld hebben.)

Je familie is ver weg en heeft eigen zorgen. Het leven hier in Nederland is zo anders dan thuis. Hier in Nederland, waar bijna niemand haar familie dicht bij zich heeft, zoeken mensen een nieuwe familie, bijvoorbeeld bij mensen uit hun eigen land. Mensen met hiv kunnen hier in Nederland als een nieuwe familie voor elkaar worden. Hiv-positieve vrouwen kunnen elkaar steunen en bemoedigen.

Stel je voor je zou een oudere zus hebben met wie je erover zou kunnen praten. Ze heeft ook hiv. Ze weet precies hoe je je voelt, en kan daar intussen al prima mee om gaan. Ze kan samen met je kijken hoe het voor jou is en hoe je daaruit kan komen. En ze gaat het aan helemaal niemand verraden! En: ze bestaat! ShivA heeft Positive Sisters die jou willen ondersteunen. Lijkt je dat wat? Je kan het bij je hiv consulent of bij ShivA laten weten.

some-english-info