een plek om door te praten
voor iedereen die met hiv leeft

some-english-info

verberg-hide-website

Mijn gezondheid

Toen ik hoorde dat ik hiv had dacht ik : O god, nu ga ik snel dood….. Hoe moet dat nou met mijn kinderen? Ik was zo bang! Op het weekend van ShivA zag ik vrouwen die al veel langer hiv hebben dan ik, sommigen wel 16 jaar! Ze zagen er zo gezond en mooi uit! Hoe kan dat? Dacht ik eerst. Toen ik dat zag, wist ik: dan kan het met mij ook beter gaan! 
Mary

Een gezond en lang leven, ook voor jou? Dat is zeker mogelijk!

Wist je dat je met hiv net zo oud kan worden als iemand zonder hiv? Als je maar op tijd je medicijnen neemt en gezond leeft. Gezond leven betekent goed voor jezelf zorgen: gezond eten, genoeg slapen, goed voor je lichaam zorgen.

Medicijnen zijn ook door God/Allah gegeven

Sommige vrouwen denken dat medicijnen nemen tegen de wil van Allah/God is.

Dat ik hiv heb, is gods wil. Hij heeft het mij gegeven. Ik kan alleen maar bidden, wachten en hopen dat God mij geneest.
Grace

Zou God echt willen dat ik geen medicijnen neem? Natuurlijk wil God mij genezen, maar God heeft mij daar wel bij nodig! God heeft mij niet alleen hiv gegeven, maar hij gaf me ook artsen, met al hun wijsheid om goede medicijnen te ontwikkelen. Waarom zou ik dan die medicijnen die god de artsen heeft helpen ontwikkelen niet nemen? Back home zeggen we: “God helps the ones who help themselves” – dus ik moet echt zelf mijn handen gebruiken om die pilletjes met een glas water door te slikken!

Maak rustig gebruik van alle mogelijkheden op genezing die God gegeven heeft! God/Allah heeft jouw leven zo geleid dat jij in Nederland terecht bent gekomen waar die medicijnen er zijn. Voor jou! Voor Nederlanders, voor migranten, zelfs voor mensen zonder papieren.

Een gezond kind, ook voor jou!

Wist je al dat je met hiv ook gezonde kinderen kunt krijgen, net als iedereen anders? Je hebt een beetje hulp nodig van je arts. Als je zwanger bent of wilt worden, vraag dan aan je hiv-consulent of arts hoe je ervoor kunt zorgen dat je kind gezond geboren wordt.

(Binnenkort vind je hier verhalen van vrouwen met hiv die gezonde kinderen hebben)

Hoeveel kinderen worden er per jaar in NL geboren met hiv?

Het antwoord is NUL! De laatste keer dat de artsen niet konden voorkomen dat een kindje geboren werd met hiv, was in 2004. Sindsdien is het niet meer voorgekomen. Alleen als een vrouw geen hiv-test laat doen of medicijnen weigert loopt het kindje risico op hiv.

some-english-info