Ik leef posithiv

Posithiv leven: je eigen weg zoeken en vinden in je leven met hiv.  Ben jij ook op zoek, of al een stuk op weg? ShivA biedt ondersteuning. Op deze site lees je van alles over posithiv leven, over wat je zoal tegen kunt komen, en over de inspiratie van anderen. Je kunt ook je eigen verhalen toevoegen, en, als je dat wilt, met ons verder praten. ShivA loopt een stukje mee als je wilt!

zin-om-door-te-praten


 

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’

Op de website van het Oranjefonds lees je over het mooie werk dat onze Positiv Sisters doen. Het Oranjefonds steunt het Positive Sisters project.

In het artikel zegt Inga Mielitz:
“Positive Sisters is niet zomaar een maatjesproject. Bij veel maatjesprojecten zit het maatje niet in dezelfde situatie, maar zijn het goedwillende buitenstaanders die hulp bieden”, zegt oprichter van Stichting ShivA Inga Mielitz. “De Sisters zijn Afrikaanse of Caribische vrouwen die kunnen zeggen dat ze in dezelfde situatie hebben gezeten en met ondersteuning van ShivA eruit zijn gekomen. Ze zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv.” 

“Allereerst is het belangrijk dat de vrouwen zich realiseren dat ze écht kunnen leven met hiv”, legt Inga uit. “Het tweede doel is het nemen van medicatie. Als de vrouw beseft dat ze kan blijven leven, dan is zij vanzelf gemotiveerd om medicijnen te nemen. Tot slot werken ze aan hun toekomst.” 

Helen werd Positive Sister

“Toen ik in het ziekenhuis hoorde dat ik hiv heb, was ik in shock”, vertelt de Keniaanse Helen (45). “Ik was heel erg eenzaam. Er was niemand met wie ik kon praten, alleen met de mensen in het ziekenhuis. Door een bijeenkomst die was georganiseerd door een verpleegkundige ontmoette ik andere vrouwen met hiv. Ik was zo blij dat ik met iemand kon praten. Jaren later leerde ik Stichting ShivA kennen. Daar werd ik een Positive Sister.”

Helen werd door het ziekenhuis gebeld met de vraag of ze vrijwilliger wilde worden bij ShivA. Ze volgde diverse trainingen voordat ze werd gekoppeld. “Ik heb al veel matches gedaan. Ik ben blij dat ik de vrouwen kan helpen. Ik weet precies hoe ze zich voelen en wat er in hun hoofd omgaat. Als ze mij ontmoeten zijn sommigen verbaasd dat ik vrolijk ben, kinderen heb en doorga met mijn leven. Vanaf dat moment is er een omslag. De vrouwen gaan naar school en voor je het weet zijn ze aan het werk. Dat is heel mooi.” 

Wil je dit positieve artikel over onze Positieve Sisters helemaal lezen? Lees verder op de websie van Oranjefonds