Net als heel veel mensen is onze collega Liako ook geraakt door wat er gebeurt in de beweging Black Lives Matter. Eerst had ze het gevoel dat zij er zelf niets aan deed. Daar werd ze heel verdrietig van. Toen kwam ze tot het inzicht, dat ze er elke dag mee bezig is, gewoon door wie ze is en wat ze doet. Ze heeft daarover een mooi stuk geschreven op Facebook dat we graag met jou delen: 

"So it happened that I burned myself with boiling water last night. The pain was unbearable and I had a very good cry. Though the pain was physical, the tears rolling down my eyes were very emotional. I feel like I got a chance to cry about all the overwhelming things happening in the world that leave me with empty and useless feeling. When I woke up this morning, no pain (took heavy painkillers) I felt relieved somehow and I could see things clearly.

Beste mensen,

Iedereen is bezig met Corona (= Covid-19).
Maak je je zorgen?
Op de website van de Hiv Vereniging staat informatie over HIV + Corona. De informatie is helder. En zorgvuldig.

Dit is de belangrijkste zin:

Er wordt verwacht dat er geen verschil is voor het verloop van COVID-19 bij mensen met hiv met een goede afweer en mensen zonder hiv.

Het is dus belangrijk dat je je hiv-medicatie volgens voorschrift neemt, zodat het virus onderdrukt blijft.

Het tweede artikel van onze recensent Adbella (15). Volg zijn artikelen hier! 

Het eerste artikel van onze recensent Adbella (15). Houd het in de gaten, er volgen er meer.

RETHINK+ is een organisatie die staat voor: Eigen regie over de kwaliteit van je leven nu en op langere termijn

In hun uitgave (Over hiv-zorg in Nederland) besteden ze aandacht aan Positive Sisters:

Migranten met hiv hebben specifieke hiv-zorg nodig

Een aanzienlijk deel van de mensen in Nederland die leven met hiv, komt oorspronkelijk niet hiervandaan. De migranten met hiv die hier leven, hebben vaak hun eigen problematiek. De organisatie ShivA zet zich sinds 2001 in voor de bevordering van de kwaliteit van leven van migranten uit Afrika en het Caribisch gebied, onder meer door de inzet van Positive Sisters.

‘Onze Positive Sisters zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv’

Op de website van het Oranjefonds lees je over het mooie werk dat onze Positiv Sisters doen. Het Oranjefonds steunt het Positive Sisters project.

In het artikel zegt Inga Mielitz:
“Positive Sisters is niet zomaar een maatjesproject. Bij veel maatjesprojecten zit het maatje niet in dezelfde situatie, maar zijn het goedwillende buitenstaanders die hulp bieden”, zegt oprichter van Stichting ShivA Inga Mielitz. “De Sisters zijn Afrikaanse of Caribische vrouwen die kunnen zeggen dat ze in dezelfde situatie hebben gezeten en met ondersteuning van ShivA eruit zijn gekomen. Ze zijn rolmodellen voor de vrouwen met hiv.” 

“Allereerst is het belangrijk dat de vrouwen zich realiseren dat ze écht kunnen leven met hiv”, legt Inga uit. “Het tweede doel is het nemen van medicatie. Als de vrouw beseft dat ze kan blijven leven, dan is zij vanzelf gemotiveerd om medicijnen te nemen. Tot slot werken ze aan hun toekomst.” 

Sjiva is heel blij met de benoeming van Winnie Byanyima, een vrouw van Afrikaanse afkomst, als nieuwe directeur van UNAIDS.

UNAIDS schrijft over haar benoeming:

"Ms Byanyima brings a wealth of experience and commitment in harnessing the power of governments, multilateral agencies, the private sector and civil society to end the AIDS epidemic around the world. Ms Byanyima has been the Executive Director of Oxfam International since 2013. Prior to that, she served for seven years as the Director of Gender and Development at the United Nations Development Programme."

NIEUWSBRIEF JANUARI 2019

Beste mensen,

Bloesem

Wat gaat de tijd toch snel! De jaarwisseling lijkt nog maar net achter de rug en het is al weer bijna februari! Maar het is nooit te laat voor wensen. We wensen je daarom van harte toe dat 2019 voor jou een jaar wordt vol warmte, liefde en vertrouwen. Misschien dat er ook momenten komen die verdrietig of moeilijk zijn. Weet in dat geval dat wij maar één telefoontje of App’je van je verwijderd zijn. 

Bij ShivA staat er voor 2019 al weer van alles gepland:

  • Op 23 maart is er een I LOVE MY LIFE dag voor migrantenvrouwen in Almere.
  • Van 28 t/m 31 maart vinden de Kloosterdagen in het Liobaklooster in de duinen van Egmond plaats, met deze keer als thema Hard voor jezelf? Hart voor jezelf!
  • En we plannen een korte retraite voor professionals in de hiv-zorg.
  • Voor toekomstige Positive Sisters vindt er op zaterdag 16 maart een oriëntatie-dag plaats. De Positive Sisters training We Are Family!   volgt vanaf 13 april.
  • Nieuw dit jaar is de Positive Brothers training We Are Brothers! Deze gaat op zaterdag 2 maart van start.

Deze en andere activiteiten worden in onze nieuwsbrief nader toegelicht, lees het allemaal hier
Hartelijke groeten, tot ergens in 2019! Everdien, Liako, Edmund en Inga

 

‘Trust & Relations/Vertrouwen & Relaties’
Op 1 december (Wereld AIDS Dag) komen de migrantenmannen weer bij elkaar voor een ontmoetings- en empowerment dag.
ShivA verwelkomt een groeiende groep hiv-positieve mannen met Afrikaanse, Caraïbische, Aziatische en Midden-Oosten achtergrond.

positive brothers shiva

Het programma wordt professioneel begeleid door Edmund Owusu, geestelijk verzorger bij ShivA en Marten Bos, coach/ trainer (o.a. diversiteit: seksuele, gender, etnische)

Publicatie - Kerk in Mokum april 2018

Eind april 2018 is een mooi artikel verschenen over het werk van ShivA en de Positive Sisters in het blad Kerk in Mokum (blad voor kerk, cultuur en samenleving van de Protestantse Kerk Amsterdam). Journalist Harmen Brethouwer tekende het verhaal op van een Positive Sister en Inga samen over het werk van ShivA. Wat betekent het voor de vluchtelingen en migranten die ShivA bereikt, om te leven met hiv? En hoe kunnen zij steun krijgen van een Positive Sister? Daarover lees je meer in dit artikel. De foto is gemaakt door Marloes van Doorn. 

Fotograaf Marlies van Doorn met naam in foto

 

We zijn heel blij dat we het team van ShivA hebben kunnen uitbreiden. Edmund Owusu en Everdien Hagen zijn de nieuwe collega’s van Liako en Inga geworden.

Bekijk: een nieuw Levenskrachtverhaal:

A Very Happy Brain

gedeeld door Erik tijdens de ShivA kloosterdagen


Dat je goed met hiv kunt leven vertellen vijf mensen in een korte film.


Lees het vervolgverhaal Friendship:

Two women brought together by fate…will one person’s secrets cement their unlikely friendship or ruin it forever?... part one

The following weekend, they met at a bar.. . part two

Eventually Tatyana could not stand the suspense... part three