Ik leef posithiv

Posithiv leven: je eigen weg zoeken en vinden in je leven met hiv.  Ben jij ook op zoek, of al een stuk op weg? ShivA biedt ondersteuning. Op deze site lees je van alles over posithiv leven, over wat je zoal tegen kunt komen, en over de inspiratie van anderen. Je kunt ook je eigen verhalen toevoegen, en, als je dat wilt, met ons verder praten. ShivA loopt een stukje mee als je wilt!

zin-om-door-te-praten


 

Ontspannen en bewegen tijdens Corona

Heb je behoefte aan gezonde manieren om te ontspannen in deze tijden van corona? Mediteren, mindfullness en bewegen kunnen je helpen.

Mediteren

In meditatie komen lichaam en geest samen. Door aandacht aan je lichaam te geven breng je je geest tot rust. Je kunt mediteren met de klank van je stem, met muziek in je oren, door iets te bekijken, heel aandachtig een werkje met je handen te doen, door je ademhaling te volgen of aandachtig te lopen, stap voor stap. Je kunt overal meditatiecursussen volgen, vanuit allerlei levensbeschouwelijke tradities.
Een leuke laagdrempelige en populaire nieuwe vorm van meditatie is mindfulness. Deze aandachtstraining is losgekoppeld van de spirituele tradities waarin meditatietechnieken ontwikkeld zijn. Hier vind je een aantal mindfulness oefeningen online. Er zijn ook allerlei meditatie apps.

Bewegen

Daarnaast kan het ook heel goed helpen om te bewegen. Je vindt bijvoorbeeld fijne gymoefeningen om fit te blijven op deze website van Optima Vita (link opent in nieuw venster). Hier staan heel veel workouts voor zowel beginners als gevorderden. Ook is het voor je ontspanning aan te raden om alleen of met een gezinslid een wandeling te maken of een stukje te fietsen.